Curry

Curry / Kerrie

Curry of kerrie (in het Engels uitgesproken als kari) is een algemene term veelal gebruikt in de oosterse cultuur om een grote verscheidenheid van gekruide bereidingen aan te duiden die hoofdzakelijk smaak geven aan de oorspronkelijke indische of uit India geïnspireerde keuken, maar ook Thaise en andere Zuid-Oost-Aziatische landen alsook landen rond de Indische Oceaan. Deze mengelingen bestaan in poedervorm of in pasta. Afhankelijk van de samenstelling, kunnen ze zeer mild (zacht) tot zeer sterk (pikant) zijn, maar ze zijn altijd heel aromatisch.
Gerechten verkregen door deze mengeling te gebruiken dragen ook de naam curry of kerrie.

In de westerse wereld en in Creoolse culturen wordt de gewoonte genomen om deze mengeling curry of kari te noemen In het Nederlands gebruikt men meestal het woord kerrie. Deze naam werd populair dankzij de Britse kolonisten om alle Indische gerechten “in saus” te beschrijven. Dit woord is afgeleid van het Tamil-woord kari (கறி) dat “stoofpot” of “gestoofd gerecht” betekent. In werkelijkheid wordt deze term niet gebruikt in India, waar verschillende namen gebruikt worden naargelang de verschillende regio’s. De meest wijdverbreide is masala in Noord-India, welke mengsel betekent. De term massalé wordt dan meer in de Mauritius regio gebruikt.
De kerriepasta’s bevatten yoghurt, kokosmelk, gepureerde peulvruchten en meestal dierlijke extracten (bijvoorbeeld garnalenpasta).

De kerrie gerechten kunnen alleen vlees, gevogelte, vis of schaaldieren bevatten of klaargemaakt in combinatie met groenten. Ze kunnen ook volledig vegetarisch zijn. Een kerrie is het product van het stoven van rijst, peulvruchten (dit wil zeggen, bonen of erwten of linzen …) in een aromatisch gekruide saus, eventueel met vlees of vis. De peulvruchten mogen verrijkt worden met een “panch phoron” mengeling.
Verwar echter de kruidenmengeling niet met het curryblad. Deze laatste is afkomstig van de struik Murraya koenigii. Dat blad wordt gebruikt bij het bereiden van het massalé poeder Kaloupilé en niet in bij het bereiden van kerriepoeder.

Er zijn 4 grote kleurgroepen van curry , currie, cari, kerrie, kari, masala en andere massalé: geel, rood, groen en zwart.
Qua smaak zijn er voornamelijk 2 grote groepen: de Indische kerriesoort waarvan het basisingrediënt fenegriek is en de Thaise kerriesoort waarvan het basisingrediënt citroengras (sereh) is.

Wij bieden alleen kerrie in poeder aan omdat we niet willen werken met dierlijke ingrediënten (extracten van rundvlees, kip, vis of schaaldieren) die meestal gebruikt worden in de pasta’s. Zwarte kerrie wordt gemaakt met zwarte bonen die niet in poedervorm verkrijgbaar zijn.

Ons kerrie assortiment:
masala kerrie: gele Indische kerrie, zeer aromatisch en zacht
madras kerrie: gele Indische kerrie, aromatisch en pikant
tandoori masala zacht: rode Indische kerrie, zeer aromatisch en zacht
tandoori masala pikant: rode Indische kerrie, aromatisch en pikant
garam masala: lichtbruine Indische kerrie zeer aromatisch en zacht
• colombo: Martinique kerrie, zeer aromatisch en zacht
Thaise kerrie zacht: groene kerrie,zeer aromatisch en zacht
Thaise kerrie pikant: groene kerrie, aromatisch en pikant
vadouvan: Indische kerrie, zeer aromatisch en zacht. De oorsprong van deze specerij wordt toegeschreven aan Pondicherry, een voormalige Franse kolonie (Pondicherry of Puducherry (Frans), of Putuccēri Pāṇṭiccēri (in Tamil), Pondicherry (in het Engels))
tikka masala: Indische kerrie, zeer aromatisch en zacht. Te gebruiken in combinatie met fruit

0 comments on “Curry / KerrieAdd yours →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *